В началото на Студената война съветската пропаганда се опитва по

...
 В началото на Студената война съветската пропаганда се опитва по
Коментари Харесай

Първият свеж полъх в НРБ след 1956

 В началото на Студената война руската агитация се пробва по разнообразни способи да популяризира измежду младите генерации в целия свят както комунистическите хрумвания, по този начин и разкрасени вести за живота при социализма. Един от най-дълготрайните планове е Фестивалът на младежта и студентите, който се организира през няколко години в столиците на страните от руския лагер и Третия свят.
За столица на Деветия международен фестивал от 28 юли до 6 август 1968 година е определена София. Двата щаба на фестивала, ръководени от тогавашния началник на Комсомола Петър Младенов (който при започване на 1990-те беше за малко президент на България) и от зам.-шефа на Държавна сигурност Григор Шопов желаят да трансфорат събитието във витрина на триумфите на Народна република България. От пристигналите над 20 000 младежи от 138 страни се чака още да се разгласят изрично срещу американския империализъм. Но проектите се объркват поради 400-членната делегация от Чехословакия.

Как Държавна сигурност се бореше против концепциите от Чехословакия
 Държавна сигурност събира подробна информация за чешките участници във Фестивала
Държавна сигурност събира подробна информация за чешките участници във Фестивала

Официална Москва по никакъв начин не е щастлива от концепцията за „ социализъм с човешко лице ", която от началото на 1968 година набира сила в страната на чехите и словаците. Българската Държавна сигурност е наясно какви ще бъдат следствията, в случай че младежите научат от първа ръка за либерализацията на Дубчек, която среща голяма поддръжка в Чехословакия и в Западна Европа. Западните радиостанции към този момент от месеци осведомят за демократизацията в страната, за възобновената независимост на словото и отстранената цензура. В Държавна сигурност стартират да идват доноси и за юношески брожения в София, които са отзвук на събитията в Чехословашка социалистическа република.

Така да вземем за пример по време на спонтанна полемика в Софийския университет студенти поискали - в духа на новите хрумвания от Прага - член на Централен комитет на Българска комунистическа партия да пристигна в университета и да им изясни за какво децата на по този начин наречените „ дейни борци " употребяват привилегии за влизане във ВУЗ и при назначенията след довеждане докрай. Държавна сигурност арестува част от участниците в сходни полемики, като трима студенти попадат в пандиза, свидетелства шефът на Държавна организация „ Архиви “ Михаил Груев. Той припомня, че Тодор Живков е измежду най-активните подстрекатели за обединена експанзия на руския блок против Чехословакия, с цел да бъде свалено управлението на страната и да бъдат смазани промените на Пражката пролет.

Държавна сигурност съзира заплахата софийският фестивал да се трансформира в младежка дискусионна естрада за бъдещето на Народна република България и на целия руския лагер. Ето за какво изпраща в Прага и Братислава свои сътрудници, прикрити като публицисти, с цел да получат от чехословашките служби за сигурност и от казионните комсомолски организации подробна информация за делегацията от Чехословашка социалистическа република. Новините са повече от притеснителни. Оказва се, че с незначителни изключения гостите от Чехословакия са дейни поддръжници на процеса на демократизация. Те са подготвили за София документи и разбори на Пражката пролет, измежду които най-опасен за властта е прословутият манифест на чешките интелектуалци „ 2001 думи “. С пари на чехословашкото посолство в центъра на София е издигната естрада за свободни изявления и полемики. Но печатните материали са иззети още на границата, а през първите дни на фестивала трибуната е унищожена по вандалски метод - макар митингите на чехословашката страна за нанесени материални вреди от 60 000 крони.  Допълнително от провинцията в София са командировани 1200 полицаи и 90 цивилни сътрудници, а в мероприятията по „ защита “ на фестивала се включва и армията с 1500 бойци и бойна техника. От столицата наложително или „ непринудено “ са изселени над 3000 някогашни и сегашни „ врагове на народа “.

Мерки против неподчинението
 Пражката пролет от 1968 е потопена в кръв от армиите на Варшавския контракт
Пражката пролет от 1968 е потопена в кръв от армиите на Варшавския контракт

„ Чужденците отхвърлят да контактуват с членовете на българската делегация на фестивала “, гласи една от оперативните информации на Държавна сигурност. И в това няма нищо чудно, тъй като множеството български делегати са членове на доброволните отряди на Министерство на вътрешните работи и не знаят непознати езици. Държавна сигурност особено сортира „ идеологически и физически здрави “ младежи, чиято роля е да освиркват и да смъкват от трибуните всеки оратор, който засегне достойнството на руския лагер или сложи под подозрение триумфите и вярната му вътрешна и външна политика. Приоритетна цел на Държавна сигурност са младежите от Чехословакия. На деянията, изявленията и „ провокационното “ им  държание са отдадени над половината от големия брой донесения и оперативни разработки, които изготвят сътрудниците на Държавна сигурност, внедрени измежду участниците във фестивала. Държавна сигурност предлага на концертите да не се позволяват до сцената чехословашки реализатори, а на „ хипита “ в делегацията да бъде неразрешено нощем да излизат от стаите си. Конфискувани са и позивите на чехите и словаците за полемика по проблемите на младежта в комунистическите страни. Самата полемика е сполучливо провалена - благодарение на отрядници и оркестър.

Документите на Държавна сигурност, отдадени на Софийския юношески фестивал през 1968, са трагикомична моментна фотография на Народна република България по това време. В тях става дума освен за насилието над неуместните участници, провокирало митинги и кавги, само че и за многочислени обири от храната и средствата, заделени за участниците. " Независимо от същността, характера и резултатите от фестивала в София през 1968 година, би трябвало да се означи обаче, че дружно с Пражката пролет това е първият пресен лъх в Народна република България в годините след Унгарската гражданска война през 1956 година “, заключава шефът на Държавните архиви Михаил Груев.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР